15 massage tips voor beginners

15 massage tips voor beginners

Wil jij echt een goede massage geven? Lees hier de 15 massage tips.

Eigenlijk zijn de meeste mensen het er wel over eens; massages zijn fijn! Maar waarom doen we het dan toch zo weinig? Is het de drukte, of teveel gedoe of weten we gewoon niet waar we moeten beginnen? In een wereld vol stress, verwachtingen, individualisme en steeds minder lichamelijk contact wordt het tijd dat het masseren weer op de Nederlandse kaart wordt gezet. Wij geven alvast een voorzetje met de volgende adviezen voor beginners.

  1. Wie ga je masseren?
    Allereerst is het natuurlijk van belang een ‘slachtoffer’ te vinden; dat kan zijn je partner, je kind, een van je ouders, een vriend of collega, etc. Het is fijn als jullie op goede voet met elkaar staan en dat degene zich op zijn gemak bij je voelt. Afhankelijk van de massage zullen er bepaalde kledingstukken uit dienen te worden getrokken. Check vooraf of dit oké is, zodat dit niet op le moment suprême pas ter sprake komt en dit vervelende situaties oplevert.
  2. Welke soort massage kies je?
    Zoveel smaken, stijlen en vormen van massage met allemaal een eigen geschiedenis, ontwikkeling en doel. Ten eerste is het goed om voor jezelf te onderzoeken wat jou het meeste aanspreekt. Vind je het bijvoorbeeld fijn om puur en alleen met je handen te werken of lijkt het je prettig om met attributen te werken zoals warme stenen of misschien wil je je concentreren op 1 bepaald lichaamsdeel zoals het hoofd of de rug. Nadat je dit voor jezelf hebt bepaald, kun je vervolgens overleggen met de persoon in kwestie of dit voor diegene ook een geschikte massagevorm is.
  3. Waar voer je de massage uit?
    Oké je weet inmiddels wie je welke massage gaat geven en dan is het uiteraard van belang waar de massage gegeven gaat worden. Denk kritisch na over de ruimte, aangezien sfeer, geluiden en mate van privacy enorm van invloed zijn op het wel of niet slagen van de sessie. Het is moeilijk te ontspannen in een rommelige ruimte met luide achtergronden. Wellicht heb je thuis een extra kamer of kun je ervoor zorgen dat je gedurende de massage niet gestoord wordt.
  4. Aangename temperatuur
    Zorg voor de juiste temperatuur. Degene die de massage ondergaat zal, afhankelijk van de soort massage, (bijna) naakt zijn. Het moet dus niet te koud zijn in de kamer. Daarnaast koelt men door de diepe ontspanning vaak nog eens extra af, dus zorg dat je handdoeken of dekens paraat hebt om delen die niet gemasseerd worden te bedekken.
  5. Achtergrondmuziek
    Het wel of niet kunnen waarderen van achtergrondmuziek kan heel persoonlijk zijn, dus overleg dit vooraf altijd even. Mocht degene dit als prettig ervaren, kies dan voor een niet te eentonig, afleidend muziekje en kies voor een variant waar niet in wordt gezongen.
  6. Praat niet
    Ook al is het een bekende van je, probeer zo min mogelijk te praten tijdens de massage en vermijdt vooral gevoelige onderwerpen. Doordat men letterlijk weer even thuiskomt in het lichaam, kan een massage een perfecte manier zijn om even naar binnen te keren. Geef diegene de ruimte om dit zonder afleiding te kunnen doen. Ook al geeft de persoon in kwestie keer op keer weer aanzet om een gesprek te initiëren, kijk of het lukt simpel te antwoorden en geen wedervragen te stellen. Tegelijkertijd ook een mooie oefening voor jou.
  7. Geur
    Zintuigen zijn essentieel voor de mens. Het versterkt de ervaring en zorgt voor een inprent van die specifieke ervaring. Geur heeft hier de meest sterke rol in. Wie herinnert niet die heerlijke geur van verse appeltaart uit de oven van je moeder of vers gemaaid gras? Vaak kun je die herinnering bijna letterlijk terughalen op het moment dat je het weer ruikt. Mede daarom is een zacht, niet te bedwelmend geurtje een goed idee.
  8. Niet storen
    Een belangrijk doel van een massage is ontspanning, dus niets is er zo vervelend om tijdens de sessie gestoord te worden. Vraag of de persoon in kwestie zijn of haar telefoon op stil zet en dubbel-check dit uiteraard ook bij jezelf. Woon je aan een drukke straat, sluit dan ramen en deuren.
  9. Ondergrond
    Omdat de meeste mensen niet beschikken over een massagetafel thuis, kun je bijvoorbeeld de keukentafel gebruiken door deze te bedekken met bijvoorbeeld kussens, dekens en handdoeken. Check wel altijd even of de keukentafel stevig genoeg is. De grond is ook een optie, al kan dat voor jezelf wat minder comfortabel zijn afhankelijk van de massage die je geeft.
  10. Olie
    Kies een olie met een voor jou prettige geur. Een massage-olie bestaat uit een basisolie en een etherische olie. Het gebruik van oliën heeft verschillende redenen: op lichamelijk vlak wordt olie gebruikt om de huid zacht en soepel te maken, op deze manier is het voor de masseur makkelijker om te masseren. Maar massage olie heeft ook effect op het geestelijk welzijn: het verbeterd de gemoedstoestand, kan stimulerend en opwekkend zijn, of juist rustgevend en ontspannend. Een goede olie wordt niet te snel door de huid opgenomen, kleeft niet, heeft geen zwaar overheersende geur en heeft uiteraard het juiste evenwicht tussen glijden en wegglijden.
  11. Communiceer
    Je weet inmiddels wat voor soort massage je gaat geven en welke omstandigheden de gemasseerde prettig vind. Bespreek nu of er bepaalde zaken zijn waar jij als masseur rekening mee dient te houden. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig op bepaalde plekken (onder de voeten, zijkant van het lichaam, schaamstreken) en kan dit al snel gaan kietelen. Controleer ook of diegene ergens last van heeft.
  12. Technieken
    Strijkende bewegingen; er wordt een kortere of langere streek (wrijvend strijken over de hand met de volle hand of delen van de hand) over het lichaam gemaakt met weinig of matige druk, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek dient zoveel als mogelijk in de richting van het hart te worden gemaakt.
    Kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels.
    Ritmische slagen: Hierbij maak je als masseur een serie, meestal snelle, opeenvolgende slagen met de vingertoppen, de muis of zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten, die afwisselend met beide handen worden toegediend.
  13. Masseer met gevoel
    Misschien wel de allerbelangrijkste van het stel; probeer tijdens de massage volledig aanwezig te zijn met zowel lichaam als geest. Veel mensen denken dat dit vanzelfsprekend is, maar in de praktijk is dit allesbehalve het geval. Hoe vaak zijn we niet verzonken in gedachten en mijmeren we weg over zaken uit het verleden of in de toekomst. Probeer zoveel mogelijk mindfull aanwezig te zijn bij de handelingen die je verricht.
  14. Afronding
    Nadat je de persoon warm hebt toegestopt, laat je diegene nog even rustig bijkomen. Een optie is de kamer even te verlaten, zodat de ander ook echt de ruimte voelt dit volledig op eigen tempo te doen. Jij kunt in de tussentijd een glaasje water of thee halen, wat de gemasseerde vervolgens helpt om afvalstoffen af te voeren en vochtreserves aan te vullen. Geef aan dit ook gedurende de dag regelmatig te doen. Kijk of de persoon de behoefte heeft om zijn of haar ervaringen te delen of liever in stilte de massage wil afsluiten.

Een massage kan een intense uitwisseling zijn van energieën die jij onbewust of bewust nog een tijdje met je mee kunt dragen. Zorg er daarom voor dat je na de massage in ieder geval je handen goed wast en jezelf weer even stevig met de aarde onder je verbindt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wat op en neer te springen of een paar keer diep in te ademen door de neus of mond en uit te ademen met een zucht.

Ben je helemaal ontspannen na het lezen van dit artikel en wil je nog verder ontspannen? Denk eens aan de Stubaier Höhenweg; de ideale manier om te ontspannen tijdens een wandelvakantie!

adminvlucht

Related Posts

6 redenen waarom een massage goed is voor je gezondheid!

6 redenen waarom een massage goed is voor je gezondheid!

10 beste spa & wellness resorts van Nederland

10 beste spa & wellness resorts van Nederland